PEMANFAATAN PANGAN LOKAL DI PROVINSI NUSA TENGGARA TIMUR: Pengolahan Pangan Lokal Menjadi Tepung, Analisis Usaha dan Implikasi Kebijakannya

Yusuf Yusuf

Abstract


Nusa Tenggara Timur (NTT) province identically with the dry land that had the potential of local food diversity both of tubers, cereal and fruits groups. Food processing based on local food, especially the tubers are still very limited in NTT. The objectives of this studi are (1) to determine the physico chemical characteristics of modified cassava flour (mocaf), sweet potato flour and corn flour, (2) to determine the financial feasibility of mocaf, sweet potato flour and corn flour in Timor Tengah Selatan regency, NTT. Introduction approach of processing through the understanding and skills of processing of mocaf, sweet potato flour and corn flour in two women farmers groups (KWT), namely KWT Suka Maju Ajaobaki Village Mollo Utara District and KWT Hetven Kesetnana village Mollo Selatan District, Timor Tengah Selatan regency. Introductions of processing technology has been done after optimization of the processing in the Laboratory of BPTP NTT. The results showed that the local food such as cassava, sweet potato and corn can be processed into flour so can increase the added value and increase the competitiveness of local food. Local food flour can be used as a wheat flour substitute in food processing. Flouring effort of mocaf, sweet potatoes and corn had been managed efficiently indicated by revenue cost ratio (RCR) value is more than 1.00.

Keywords


local food, physic chemical characteristic, added value

References


AOAC,1990. Official Methods of Analysis of the Association of official Analytical Chemists. Vol I , Published by AOAC International, Arlington, USA.

Anonim, 2007. Laporan Tahunan 2006. Badan Litbang. Inovasi Untuk Ketahanan Pangan, Teknologi Pengolahan jagung terpadu dan kemandirian energi.

Anonim, 2010. Analisis Kebijakan Pertanian. (Agricultural Policy Analysis) Vol. 8 No. 3, September 2010. Pusat Analisis Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian Kementerian Pertanian.

BPS NTT, 2012. Statistik Pertanian Nusa Tenggara Timur 2012. Badan Ousat Statistik, Provinsi Nusa Tenggara Timur.

BPS NTT, 2013. NTT Dalam Angka 2013.

Djaafar, T.F., Sarjiman, A.B. Pustika, N. Siswanto, R.U. Hatmi, Sumisih dan Murdiman, 2009. Kajian Peningkatan Produktivitas dan Diversifikasi Pangan Lokal Mendukung Ketahanan Pangan. Laporan Kegiatan Litkaji BPTP Yogyakarta, tahun anggaran 2009.

Djaafar, T.F., R.U. Hatmi dan E. Apriyati, 2010. Mutu dan preferensi konsumen terhadap mie kering berbahan dasar tepung ubi kayu dan ubi jalar. Unpublish.

http://www.pkpp.ristek.go.id, 2012. Kemandirian Pangan berbasis potensi lokal: Studi kasus di Universitas Gajah Mada, 8 Desember 2011. Di unduh pada tanggal 24 Maret 2014.

Kadariah, L. Karlina dan C. Gray, 1999. Pengantar Evaluasi Proyek Edisi Revisi. Kerjsama Program Perencanaan Nasional Lembaga Penyelidikan Ekonomi dan Masyarakat FEUI dengan Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi UI.

Kanoni, Sri. 1999. Hand Out Pengetahuan Bahan (Viskositas). TPHP UGM. Yogyakarta.

Muhandri, Tj., H. Zulkhaiar, Subarna dan B. Nurtama, 2012. Komposisi Kimia Tepung Jagung Varietas Unggul Lokal dan Potensinya untuk Pembuatan Mi Jagung Menggunakan Ekstruder Pencetak. Jurnal Sain Terapan, 2(1):16-31.

Nur Richana, 2013. Teknologi Pengolahan Tepung Lokal dan Aplikasinya (Bahan Pelatihan). Balai Besar Pasca Panen Bogor.

Nur Richana dan Suarni. 2010. Teknologi Pengolahan Jagung. http://balitsereal.litbang.deptan.go.id/ind/bjagung/duatiga.pdf (diunduh tanggal 22 Januari 2010).

PSEKP, 2012. Laporan Tahunan 2011. Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian. Badan Litbang Pertanian. Kementerian Pertanian 2012.

Qanytah, 2014. Pembuatan tepung jagung. http://jateng.litbang.deptan.go.id/ind/images/Publikasi/artikel/tepungjagung.pdf. Diunduh tanggal 24 Maret 2014.

Soeharjo, A dan Patong, 1986. Sendi-sendi Pokok Usahatani. Lembaga Penerbit Universitas hasanudin, Ujung pandang.

Sriroth, K., Santisopari, V., Petchalanuwat, C., Kurotjanawong, K., Piyachomkwan, K., dan Oates, C.G. 1999. Cassava starch granule structure function properties: influences of time and conditions at harvest on cultivars of cassava starch. Carbohydrates Polymer Vol.38 : 161-170.

Suratiyah, K., 2008. Ilmu Usahatani. Penerbit Penebar Swadaya Tahun 2008.

Widiyanto, 2001. Perilaku Petani Terhadap Risiko Pilihan Pola tanam di Desa Wukirsari Kecamatan Cangkingan Kabupaten Sleman. Tesis. Program Pascasarjana UGM. Yogyakarta.

Winarno, F.G. 2002. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Yusuf, 2012. Jeruk Keprok Soe. Buku Produksi dan Pemasaran dalam Kerangka Supply Chain Management. Cetakan I, Januari 2013. Penerbit Orbit Jakarta.


Full Text: ##PDF##

DOI: 10.30595/agritech.v17i1.1344

ISSN: 2580-5002